V jarnom období nastávajú ideálne podmienky na odľahčovaciu kúru v podobe zdravšieho jedálnička a pohybu. Na využitie sa ponúka celá škála farebných pochúťok – čerstvých byliniek, mladej zeleniny, naklíčených semienok. Ideálna doba, kedy sa dá v kuchyni so stravou zatočiť. Aj počasie nám v tomto smere nahráva, pretože hladiace hrejivé lúče lákajú von na prechádzku. Obezitológovia dokonca dokazujú, že na jar ľudia oveľa ľahšie chudnú. Organizmus je v tejto dobe pripravený na celkovú očistu a potrebuje ju. Čo už dobre vedeli aj naši predkovia.
Mnohí z nás sa v snahe schudnúť vrhajú do pazúrov najrôznejších drastických diét, ktorých výsledkom je obvykle tzv. jo-jo efekt, kedy váha po diéte skôr stúpne. Chudnúť nie je jednoduché a ešte ťažšie je váhu si udržať. Vhodné chudnutie by malo spočívať v komplexnej zmene životného štýlu a stravovacích návykov, dostatočnom pohybe a obmedzení stresových situácií. Áno, uznávame, že najmä posledný bod je v súčasnosti veľmi ťažké splniť. Štatistiky sú ale neúprosné. Česi bohužiaľ patria medzi najhrubší národ Európy, pätina z nás je obéznych a zhruba 30 percent má nadváhu.
- Pravidelnosť:
Nepravidelná strava je záťažou pre organizmus, ktorý potom musí vyvíjať väčšie úsilie na udržanie rovnováhy. Dodržujte preto v jedle pravidelnosť – stravu si rozdeľte zhruba do 4 až 5 menších denných dávok a konzumujte ju v pravidelných intervaloch. - Vyváženosť:
Doprajte svojmu telu dostatok všetkých potrebných látok a stravu jedzte čo najpestrejšiu. - Tuky:
Tuky, hoci často zatracované, k vyváženej strave jednoducho patria. Podľa odborníkov by mali dokonca tvoriť 30-35% celkového denného príjmu energie. Pri odľahčení ich však obmedzte a vyberajte kvalitné druhy – z dvoch tretín by malo ísť o tuky rastlinné, z jednej tretiny o živočíšne. Je preto lepšie siahnuť po rybe ako po tmavom mäse a na chlieb alebo na prípravu pokrmov používať rastlinné tuky a oleje. Vyhýbajte sa údeninám, tučným mäsám a tučným mliečnym výrobkom. - Zelenina a ovocie:
Skúste do svojho jedálnička natrvalo zaradiť zeleninu a ovocie. Konzumujte najlepšie 5 porcií denne, uprednostňujte zeleninu (obsahuje menej cukru) a jednotlivé druhy striedajte. Odporúčané množstvo je 500 g zeleniny a ovocia denne. - Fast food:
Grilované klobásy, hamburgery a vyprážané hranolky sú kalorické bomby. Navyše sa predávajú veľmi často pri stánkoch, kde ani nie je možnosť si k jedlu sadnúť. Týmto stravovaním si zakladáme na tráviace ťažkosti. - Cukrárne:
Návštevu cukrárne si schovajte až na skutočne mimoriadnu príležitosť. Tučné a presladené tortičky plné cukru a maslových krémov na odľahčenie nepatria. Namiesto týchto sladkostí vyberajte ľahké dezerty z čerstvého ovocia alebo ovocné šaláty. - Jedlo si užívajte:
Jedzte v pokoji, nestresujte organizmus hltaním či jedlom v pokluse. Pekne si jedlo nazdobte a nenechajte sa pri ňom vyrušovať inou činnosťou. - Pitný režim:
Každý deň vypite najmenej 2,5 – 3 litre tekutín. Prednosť dávajte stolným vodám, bylinným a ovocným čajom, minerálkam, prírodným ovocným šťavám. Vyhýbajte sa nápojom sladeným, alkoholickým. Na hradenie pitného režimu je nevhodná aj čierna káva a silný čierny čaj, ktoré pôsobia močopudne a organizmus odvodňujú. - Pohyb:
Pravidelný pohyb pomáha nielen odbúravať tukové zásoby, ale zároveň posilňuje náš srdcovo-cievny systém a imunitu, uvoľňuje stres a napätie. - Odpočinok:
Odľahčite aj svojej duši. Urobte si čas na odpočinok a dostatok spánku, snažte sa zvládať stres. Nezabúdajte na relaxáciu na čerstvom vzduchu.
A na ľahké jarné odľahčenie celkom dobre poslúžia aj ľahké jarné recepty, v ktorých použijeme to, čo nám príroda ponúka. A nemusí ísť o striktne diétne záležitosti. Bylinky, jarná zelenina alebo naklíčené semienka pridajú vášmu jedálničku kus zdravia a prinesú nevšedné spestrenie. Zaujímavou zmenou tak môžete potešiť seba aj celú rodinu.
PAMPELIŠKA: čistí telo od jedu, znižuje krvný tlak, podporuje trávenie, upokojuje a omladzuje pleť. Navyše zúrodňuje kompost a urýchľuje zrenie. Kvietky sa využívajú na výrobu medu, mladé lístočky môžete pokojne použiť do obľúbeného šalátu – obsahujú vitamín C, skupinu vitamínov B a provitamín A.
Púpavový med
220 kvetov púpav, 1 l vody, 1 pomaranč, 1/2 lyžičky kyseliny citrónovej, 1 kg cukru
Kvety púpavy premiešame vo vode, dáme do hrnca a pridáme vodu, nakrájaný pomaranč, kyselinu citrónovú. Zmes necháme 1 deň máčať. Druhý deň precedíme, pridáme cukor a varíme do zhustnutia. Pri jarnom prechladnutí je to najlepšia domáca medicína.
KOPRIVY: zo sušených žihľavy sa najčastejšie robí čaj, čerstvé a mladé žihľavy ale tiež skvele doplnia množstvo pokrmov a vyrobiť z nich môžete napríklad obľúbený veľkonočný žihľavový špenát. Žihľava okrem iného znižuje hladinu krvného cukru, pôsobí protizápalovo a ľahko močopudne, regeneruje pokožku a bola obľúbeným stredovekým liekom proti chudokrvnosti.
ŠPENÁT: vedci už opravili odveký omyl s obsahom železa v špenáte, avšak takého vitamínu C obsahuje surový špenát takmer rovnaké množstvo ako citrón. Navyše je bohatý na provitamín A a minerály horčík, draslík a vápnik.
JAHODY: z 90% ich tvorí voda, zato majú vysoký obsah vitamínu C – tým výrazne prispievajú k posilneniu imunitného systému a pomáhajú v boji proti infekciám a prechladnutiu.
Špargľa: Špargľa prezývaná aj „kráľ zeleniny“ bola a je cenená predovšetkým pre svoju jemnú a ušľachtilú chuť. Avšak ani jeho blahodárne účinky nie sú nevýznamné. Špargľa je obzvlášť bohatá na kremík, má vysoký obsah fosforu a dosť draslíka, sodíka, mangánu a železa. Vedeli ste napríklad, že špargľa čistí obličky, podporuje činnosť pečene a dá sa s ňou skvele chudnúť?